• Duelighedsbevis - www.speedbaaden.dk

Speedbådskørekort - Endagskursus med beståelsesgaranti

Få et speedbådskørekort på en enkelt dag på et af vores mange kurser på Sjælland. Alle vores kurser er intensive endagskurser med beståelsesgaranti, så du kan blive sejlklar.

Hvad indebærer et speedbådskørekort?

Et speedbådskørekort, også kaldet speedbådscertifikat eller speedbådsbevis, giver dig ret til at føre alle propeldrevne fartøj med en skroglængde på under 15 meter i danske og internationale farvande uden grænse for motorydelse.

Dog skal du være opmærksom på, at CE mærkningen/typegodkendelsen på dit skib beskriver, hvor stor en motor du må montere. Dit skib skal have en CE mærkning, hvis det er bygget eller importeret efter d. 16. juni 1998.

Det er ikke alle både, som kræver et speedbådskørekort for at sejle, men her er det altid vores anbefaling, at man anskaffer sig et. Du vil altid kunne blive straffet for overtrædelse af eventuelle Søvejsregler, bevis eller ej, og du bør derfor altid være oplyst om gældende regler. På den måde får man kendskab til reglerne og kan undgå eventuelle faresituationer eller problemer med ordensmagten.

Krav til speedbådskørekort

For at få speedbådskørekortet skal du være fyldt 16 år. Det er dog muligt at tage kurset, når du er 15 år med betingelsen om, at man først kan sejle når man er fyldt 16 år.

Du behøver ikke at have nogen sejlererfaring, når du tilmelder dig kurset, da vi lærer dig alt, du skal vide for at bestå speedbådsprøven.

At sejle er både sjovt og nemt at lære for de fleste, og mange af dem, der tilmelder sig vores kurser, har aldrig prøvet at sejle før.

Skal du bruge et Duelighedsbevis?


For at få et Duelighedsbevis skal man igennem en teoretisk og en praktisk prøve. Den første er en teoretisk prøve, hvor man bliver testet indenfor den nødvendige viden om søvejsregler, sikkerhed og navigation.

Har du et speedbådskørekort behøver du kun at tage den teoretiske prøve for at få et Duelighedsbevis (sønæringsbeviset er Duelighedsbevis i sejlads for fritidssejlere), da det gælder som den praktiske prøve

Få råd fra vores erfarne instruktører

På alle vores kurser har vi erfarne instruktører, som kan hjælpe med alt råd og vejledning til køb af båd og udstyr. Vi tilbyder også at komme med på råd under køb af en båd, hvor det kan være en klar fordel at have et erfarent blik med på sidelinjen.

Det er helt op til dig, hvor fokus skal være, så du får mest mulig ud af din tid med instruktøren.

Tag et speedbådskørekort hos os

Når du tilmelder dig vores kurser til speedbådskørekort, får du med det samme adgang til vores online undervisningsmateriale, som du kan se derhjemme. Her lærer du blandt andet om vigeregler, bøjer, søsikkerhed, lydsignaler og meget mere.

På kursusdagen mødes du med vores erfarende instruktør, som gennemgår planen for dagen. Den praktiske sejlads foregår i vores skolebåde, hvor du bliver ført gennem øvelserne.

Her sørger vi for, at du forstår øvelserne, og føler dig tryg under forløbet, så du får de bedste forudsætninger for at bestå prøven. Vi har kurser fordelt på forskellige lokationer i Danmark. Se en liste over vores kurser her.

Hvad skal man kunne for at få et speedbådskørekort?

Når man skal tage et speedbådskørekort, skal man kunne søfartsreglerne og kende til søsikkerhed, bådhåndtering samt knop og stik. Når du tilmelder dig et kursus hos os, får du udleveret det nødvendige materiale, som pædagogisk guider dig gennem emnerne.
Det meste består af videoer, hvor det er muligt at gennemføre en quiz efter endt video, så du er sikker på den rette forståelse af emnerne.

Hvordan får man speedbådskørekort?

For at få speedbådskørekort skal man gennem en teoretisk og en praktisk prøve. Ved den teoretiske prøve får du 20 multiple choice spørgsmål om pensum. Her må du maksimalt have 2 fejl for at bestå prøven.

Det er også muligt, at censor kommer med kontrollerende spørgsmål til pensum, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i det udleverede materiale.

Den praktiske del af prøven foregår i en speedbåd, hvor du skal demonstrere følgende øvelser:

  • Styring efter kompas
  • Ligge i mærke
  • Acceleration
  • Hurtig stop
  • MOB (Mand over bord)
  • Til- og fralægning til kaj
  • Knob og stik

Du skal også kunne give relevante kommandoer til din besætning, som viser, at du kan styre en speedbåd og din besætning.

Inden du tager kurset

Mange som tager et speedbådskørekort har ingen erfaring i at sejle. Dette er intet problem, da vores videomateriale både er klart og tydeligt, så der ikke sås nogen tvivl om emnerne.

Det er bestemt ikke raketvidenskab at tage kørekortet, men det er vigtigt at censor og instruktør får fornemmelsen af, at du besidder både de teoretiske og praktiske færdigheder for at kunne færdes sikkert og lovligt på vandet.

Hvornår kræver det et speedbådskørekort?

Det kræver et speedbådskørekort, hvis båden er:

  • Planende
  • Mellem 0-4 meter i længden og med en motor over 25 HK.

Er båden fra 4-15 meter i længden, gælder formlen: P(kW) = L² (meter) + 3.

MOTORSTØRRELSE BEREGNER 

Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis båden kan plane er det en speedbåd og kræver et kørekort. Hos Speedbåden.dk anbefaler vi dog altid, at man anskaffer sig et speedbådskørekort, hvis man skal sejle en båd.

Ligesom at køre bil uden et kørekort, kan der ske mange forfærdelige ulykker, hvis man ikke har kendskab til sikkerhed og færden på vandet.

Bliver du stoppet i en båd, der kræver et speedbådskørekort uden at have et, koster det 5.000 kr. første gang, og denne stiger efterfølgende til 10.000 kr. for hver gang, man stoppes.

Hvad kan man sejle med et bevis?

Med et speedbådskørekort kan du også lovligt sejle andre fartøjer med en skrog størrelse på under 15 meter i længden. Dette gælder dog ikke vandscootere, som kræver et særligt vandscooterbevis.

Hvis du vil sejle både med en skrog længde på over 15 meter, skal du have en Yachtskipper uddannelse. Som Yachtskipper af må man sejle fartøjer fra 15-24 meter i skrog længde.

FAQ

Hvor lang tid tager et speedbådskørekort?

Hos Speedbåden.dk er det muligt at tage et speedbådskørekort på en enkelt dag. Dette indebærer både en teoretisk og en praktisk prøve.

Hvad betyder beståelsesgaranti?

Når man tager speedbådskørekort hos os, har man en beståelsesgaranti, som betyder, at hvis man mod forventning ikke består prøven i første omgang, så får man tildelt et nyt kursus uden beregning. Vi yder kun beståelsesgaranti, hvis man inden kursus har gennemgået vores speedbåd undervisningsmateriale (videoer samt quizzer). Beståelse garantien dækker ikke prøvegebyret.

Hvad er aldersgrænsen for speedbådskørekort?

For at tage et speedbådskørekort skal man være fyldt 15 år. Du kan dog først modtage kørekortet og sejle, når du er fyldt 16 år.

Skal man have egen båd for at tage speedbådskørekort?

Nej, du kan godt tage et speedbådskørekort, selvom du ikke har en båd. Mange vælger blot at tage det for at få mere viden om sejlads eller til at leje både på ferier eller andre ophold udenlands såvel som indlands.

 

Artiklens kilder


Søfartsstyrelsen - https://www.soefartsstyrelsen.dk/fritidssejlads/beviser-og-certifikater/speedbaadsbevis
Danish Yacht Union - https://dyu.dk/Uddannelseskrav_Speedbaad_22-06-2023_DYU.pdf
Læs desuden konkret nærmere om bekendtgørelserne indenfor både krav til prøver og erhvervelse af beviser for fritidssejlere og beviskrav til førere af visse motordrevne fritidsfartøjer